Digital kompetens

Digital kompetens på Centrums förskoleenhet

Så här arbetar vi på förskolan med upphovsrätt, källkritik och nät-etikett ”netikett”?

Upphovsrätt; Man är skyldig att skriva ”källa” om man använder material som tillhör någon annan. I vår blogg använder vi ibland ”Pic-Collage” som får användas och delas offentligt. Vi måste ta reda på vad som gäller innan vi publicerar bilder, texter och musik. Det finns många sidor med godkända gratis delbara filer (bilder m.m.) exempelvis ”creative commons”, ”multimediabyrån”, ”photo Pin”, ”Clip-art” m.m. Där kan vi även skaffa licens på vår blogg så att våra bilder inte får delas av läsare. Med barnen kan vi diskutera bilder från bl.a. ”google”. Man får inte ta andras egendom. Det gäller även på nätet. Vi är förebilder och måste föregå med gott exempel. Närvaro är A och O. Vi använder i första hand egna bilder. Då vet vi att de är godkända. Det finns regler att förhålla sig till på nätet. Olika länkar till upphovsrättslagen kan ge information om vad som gäller. All personal måste ta reda på vad som gäller vid minsta tveksamhet. Vi ska inte vara rädda att använda internet, men vi  behöver tänka igenom att allt är ok innan vi publicerar.

Källkritik; Att kritiskt ifrågasätta om det man läser kan vara sant. Länk till ”Kolla källan” kan ge svar. Frågor som är bra att ställa; Vem har gjort webbsidan? Varför är webbsidan gjord?, Hur ser webbsidan ut?, Kan du få information från andra ställen?

”Netikett”; Man ska alltid tänka på att inte lägga ut bilder som skulle kunna tolkas negativt eller göra någon upprörd. Kan text eller bild vara kränkande? Skulle jag själv godkänna att publiceras ”så här” och framförallt; Har personen godkänt att publiceras? Det är viktigt att vi alltid frågar barnen om de vill vara med på bild och att barnen tar för vana att fråga varandra. Alla har rätt att bestämma själva. Hur jobbar vi för att motverka ”näthat”? Viktigt att tänka på att man aldrig är anonym på internet. Allt som publiceras kan läsas av en mottagare som tolkar det som skrivs och de bilder som visas. Diskussion om värdegrund är alltid aktuellt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *